Steeds meer mensen verkiezen het comfort van vloerverwarming te combineren met de gezelligheid van een houten vloer.

 

Ondanks de vele misverstanden is een parketvloer wel degelijk goed te combineren met vloerverwarming. Er zijn echter wel een aantal belangrijke voorschriften waar rekening dient mee gehouden te worden

Deze voorschriften kunnen we grofweg in 3 catgeorieën onderverdelen.

 

1. Voor het plaatsen van de parketvloer.

2. Bij het plaatsen van de parketvloer.

3. Na het plaatsen van de parketvloer.

 

Naast de algemene voorschriften wat betreft het plaatsen van parket, gelden voor het plaatsen van parketvloeren op vloerverwarming nog een aantal specifieke voorschriften die strikt moeten nageleefd worden.

 

1. Voor het plaatsen van de parketvloer.

 

2. Bij het plaatsen van de parketvloer.

 

  • Net voor het plaatsen moet de vloerverwarming teruggebracht worden tot een 20 graden in de buizen en een tweetal dagen na het plaatsen mag deze terug gradueel met een 5° Celsius per dag opgebouwd worden tot een 40° Celsius in de buizen. Deze stap dient steeds gevolgd worden indien de vloerverwarming volledig werd afgezet.

   

3. Na de plaatsing van de parketvloer.

 

  • Na de plaatsing van de parketvloer moet men er voor zorgen dat de temperatuur aan de bovenkant van de chape maximum 28 graden bedraagt (dit is ongveer een 40 graden in de buizen) en dit voor dezelfde redenen als in punt 2 reeds beschreven is. Uw chauffagist kan u helpen bij de afstelling van uw vloerverwarmingssysteem.

  • De relatieve luchtvochtigheid in de ruimte dient tussen de 45 en 65% RV te bedragen en dit om de kans op vervorming, vorming van scheurtjes of open spleetjes zo goed als mogelijk te verminderen. Rekening houdend hiermee is kiervorming over het algemeen regelmatig verdeeld, en moet geduld worden. Aangezien uw parketvloer op vloerverwarming geplaatst is, zal de hygrische vervorming van deze houten vloerbekleding groter zijn dan in normale omstandigheden. Bovendien kunnen de houten elementen onderaan en bovenaan een andere vochtgehalte aannemen die bij vloerverwarming nog eens versterkt wordt. Men dient er zich dan ook terdege van bewust te zijn dat de kans op vervorming, vorming van scheurtjes of open spleetjes in de voegen groter kan zijn.

   

 

  • Indien de woning in de winter voor een korte periode zou verlaten worden en u de verwarming zou verlagen, is het aan te raden deze niet volledig af te sluiten maar eventueel te verlagen zodat u de vloerverwarming niet in fases moet herstarten bij terugkomst. (zoals bij het begin van de verwarmingsperiode).


  • De relatieve luchtvochtigheid ter hoogte van de vloer blijft hoger dan 40% RV en het best blijft men tussen de 45% RV en 65% RV.

 

  • Het bedekken van dergelijke parket met tapijten verhoogt de temperatuur aan de oppervlakte waardoor men plaatselijk meer kans heeft op grotere voegen, dus het bedekken van parketvloeren met vloerbedekkingen allerhande is niet aan te raden.

 

Deze richtlijnen kunt u ook nog eens nalezen in het ARTIKEL verschenen in het parketmagazine van september 2014.