Moso bamboe parket

 

Het Bedrijf Moso International BV:
MOSO International B.V. is een Nederlandse firma die sinds 1997 gespecialiseerd is in de ontwikkeling en verkoop van producten vervaardigd uit bamboe (hoofdzakelijk parket- en fineervloeren maar ook plaatmateriaal, plinten, trapneuzen, balken, maatwerk en nog veel meer).

De naam “MOSO” is afgeleid van de Chinese naam voor een bamboesoort. Deze bamboesoort vormt de grondstof voor alle producten van MOSO en groeit in grote hoeveelheden in China (naar schatting ca. 8 miljoen hectare).

Het bamboe parket van MOSO is vervaardigd met een van de snelst groeiende grondstofMoso bamoeparket woud china fen, de bamboesoort die hier voor gebruikt wordt, de “Phyllostachys Pubescens”, groeit tot wel 1 meter per dag. Ondanks deze enorm snelle groei (eik heeft wel 80 jaar nodig om kaprijp te zijn) heeft deze bamboesoort een hoge vormstabiliteit, wat deze bamboe parketvloeren dan ook geschikt maakt voor plaatsing op vloerverwarming en zelfs in badkamers.

MOSO werkt voor de productie van hun bamboe parket met diverse fabrikanten in China waar de bamboe uiteraard groeit. Een lokaal kantor in Shanghai stuurt mensen aan die instaan voor de kwaliteitscontrole in alle fasen van het productieproces.

MOSO plaatst ook eigen mensen in de raad van bestuur van deze Chinese fabrieken zodat een productie volgens onze strengere westerse maatstaven gegarandeerd wordt.
Deze werkwijze maakt van Moso één van de betere aanbieders van parket in bamboe. Waar (veelal) terecht Chinese producten wat argwanend bekeken worden wat kwaliteit betreft, is dit bij parketvloeren van MOSO totaal niet nodig. MOSO International geeft op de meeste van hun parketvloeren dan ook 30 jaar productgarantie.

MOSO is uitgegroeid tot de Europese marktleider op het gebied van bamboe. Geen enkel ander bedrijf heeft zo breed assortiment hoge kwaliteit bamboeproducten.

Belangrijk voor zowel ons als plaatsingsbedrijf als u, de uiteindelijk klant, is dat MOSO een constante voorraad heeft van hun bamboe parketvloeren.

 


Bamboe parket:
Na het kappen worden de stammen in de lengte  in strips gezaagd, waarna de groene buitenschil wordt verwijderd (deze schil wordt gebruikt voor de MOSO Forest) .
De strips hebben van nature een lichtgele kleur (naturel), maar kunnen ook worden gestoomd voor een lichtbruine kleur (caramel) of thermisch worden behandeld voor een donkerbruine kleur (chocolate).

 

De strips kunnen dan verwerkt worden tot een 5-tal legpatronen:

 

MOSO plain pressed caramel samengesteld parket
 • PLAIN PRESSED (naturel en caramel):
  De strips worden horizontaal naast elkaar geplaatst en verlijmd. Hierdoor ontstaat een breed lijnenpatroon waarin de karakteristieke bamboeknopen duidelijk zichtbaar zijn.

  Dit legpatroon vinden we terug in de collecties:

  Purebamboo: massieve bamboeparket van 15mm dik, onafgewerkt of vernist te verkrijgen

  Topbamboo: 3-lagige samengestelde bamboeparket met een toplaag van 2,5mm en een totale dikte van 10mm, ideaal voor in slaapkamers. Nu ook afgewerkt met een aantal trendy kleuren. Enkel te verkrijgen in een verniste afwerking

  Supremebamboo: 2-lagige samengestelde bamboeparket van een toplaag van 4mm en een totale dikte van 10mm. Deze bamboe parketplanken zijn zowel onafgwerkt, vernist als geolied te verkrijgen.

  Bambooelite: Gemaakt uit drie lagen kruiselings geplaatste massieve bamboe strips met en totale dikte van 15mm. Deze parketplanken zijn zowel onbehandeld, vernist als geolied te verkrijgen.

  Bamboonoble: 3 lagige samengestelde parketvloer met een toplaag van 4mm en een totale dikte van 15mm. Deze samengestelde parket is zowel , vernist als geolied te verkrijgen.


  Moso samengesteld parket side pressed naturel
 • SIDE PRESSED (naturel en caramel):
  De strips worden vertikaal naast elkaar geplaatst en verlijmd. Hierdoor ontstaat een fijn lijnenpatroon waarin de bamboeknopen subtiel zichtbaar ziijn.

  Dit legpatroon vinden we terug in de collecties:

  Purebamboo: massieve bamboeparket van 15mm dik, onafgewerkt of vernist te verkrijgen

  Topbamboo: 3-lagige samengestelde bamboeparket met een toplaag van 2,5mm en een totale dikte van 10mm, ideaal voor in slaapkamers. Nu ook afgewerkt met een aantal trendy kleuren. Enkel te verkrijgen in een verniste afwerking

  Supremebamboo: 2-lagige samengestelde bamboeparket van een toplaag van 4mm en een totale dikte van 10mm. Deze bamboe parketplanken zijn zowel onbehandeld, vernist als natuurgeolied te verkrijgen.

  Bambooelite: Gemaakt uit drie lagen kruiselings geplaatste geplaatste massieve bamboe strips met een totale dikte van 15mm. Deze parketplanken zijn zowel onbehandeld, vernist als natuurgeolied te verkrijgen.

  Bamboonoble: 3 lagige samengestelde parketvloer met een toplaag van 4mm en een totale dikte van 15mm. Deze samengestelde parket is zowel vernist als natuurgeolied te verkrijgen.


  MOSO samengesteld parket bamboe density caramel
 • DENSITY (naturel en caramel):
  Hier worden de strips, voordat ze worden verlijmd,onder hoge druk samengeperst.
  Hierdoor ontstaat een zeer fraai lijnenpatroon en een enorm harde vloer die zelfs harder is dan de beste tropische hardhoutsoorten.

  Dit legpatroon vinden we terug in de collecties:

  Solida (nieuw): massieve 15mm dikke parketplanken met de tekening van hout of fijnbezaagd.

  Purebamboo: massieve bamboeparket van 12mm dik, enkel in een verniste afwerking ter verkrijgen.

  Topbamboo: 3-lagige samengestelde bamboeparket met een toplaag van 2,5mm en een totale dikte van 10mm, ideaal voor in slaapkamers. Nu ook afgewerkt met een aantal trendy kleuren. Enkel te verkrijgen in een verniste afwerking

  Supremebamboo: 2-lagige samengestelde bamboeparket met een toplaag van 4mm en een totale dikte van 10mm. Deze bamboe parketplanken zijn vernist en natuurgeolied te verkrijgen.

  Bambooelite: Gemaakt uit drie lagen kruiselings geplaatste massieve bamboe strips met een totale dikte van 15mm. Deze parketplanken zijn vernisten natuurgeolied te verkrijgen.

  Bambooplex: Uiterst stabiele samengestelde plank met een toplaag van 6mm en een totale dikte van 19mm. Enkel natuurgeolied te verkrijgen.

  Bamboonoble: 3 lagige samengestelde parketvloer met een toplaag van 4mm en een totale dikte van 15mm.
  Deze samengestelde parket is enkel natuurgeolied te verkrijgen.

 • LAMEL OP KANT OF HOOGKANT(naturel, caramel en chocolate):moso density thermo hoogkant
  De korte strips (28 of 30cm lang en 1cm breed) worden op matjes gekleefd.
  Deze legmethode zorgt voor een levendig speels karakter van de parketvloer.

  Dit legpatroon is verkrijgbaar in Side Pressed en Density.
  Optioneel kan de Density ook nog een thermisch behandeld worden.
  Dit geeft deze vloer een diepdonkere uitstraling en is nog harder dan de gewone variant in Density .

  Deze massieve bamboe parketvloeren wordt steeds terplaatse opsgeschuurd en naar smaak afgewerkt.

  MOSO bamboe parket forest

   

 • FOREST:
  Tot slot is er dan ook nog de MOSO Forest. Deze bamboe parketvloer is gemaakt van de groene schil van de bamboestengel. Dit materiaal is zodanig hard dat er geen specifieke afwerkingsproducten (olie of vernis) kunnen worden op aangebracht. Deze vloeren vragen dus weinig of geen specifiek onderhoud en kunnen tegen een serieuze stoot.
  Echt iets voor de liefhebbers van een authentieke bamboevloer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ecologie en duurzaamheid:

Het productieproces in China wordt vaak met argusogen bekeken wat het ecologisch aspect betreft. Ook hier speelt MOSO dus een voortrekkersrol.

 

Het ecologisch aspect bij de productie van bamboe parketvloeren is dus heel belangrijk voor Moso International. Hiervoor werkt MOSO samen met externe partners zoals de Technische Universiteit van Delft en andere onderzoekscentra om aan te tonen dat de CO² -balans bij de kweek van bamboe en de productie van de bamboe parketvloeren neutraal is, waardoor bamboe parketvloeren een van de meest duurzame vloerbedekkingen zijn. De Forest vloer van MOSO komt qua CO2-voetafdruk zelfs naar voren als de duurzaamste vloer op de markt.

 

Om de duurzaamheid (milieu-impact) van een vloer te kunnen bepalen moet elke fase van de levenscyclus in acht worden genomen. MOSO massieve parketvloeren bieden grote duurzaamheidsvoordelen ten opzichte van andere vloeren, en is zelfs aangetoond CO2 neutraal over de ganse levenscyclus.

 

GROEIFASE:
Moso bamboe parketvloeren zijn gemaakt van de extreem snel groeiende reuzenbamboesoort "MOSO". Deze bamboesoort staat bekekend om zijn zeer goed CO2 absorberend en zuurstof producerend vermogen.

Bamoe is steeds ruim voorradig (er zijn ongveer 7 milioen hecateren bamboeplantages) en de bamboe die MOSO gebruikt voor de productie van hun parketvloeren zijn steeds afkomstig uit duurzaam beheerde plantages en bossen.

De "MOSO" bamboesoort bestaat uit verschillende stammen, waardoor er meerdere stammen kunnen worden geoogst zonder dat de moederplant afsterft. Elke stam, is kaprijp na 5 à 8 jaar.

MOSO kan al haar producten met een FSC© certificaat leveren (FSC C002063).

 

PRODUCTIEFASE

Het productieproces zelf van bamboe parket gebeurt ook op een milieuvriendelijke manier. De benodigde energie in de fabriek wordt voor een groot deel geleverd door ovens waarin bamboeafval wordt verbrand.
Voor de verlijming van bamboe parket wordt uitsluitend gewerkt met lijmen van gereputeerde Europese fabrikanten wat  resulteert in een gegarandeerde kwaliteit en emissienormen die voldoen aan de Europese E1 norm.
Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat producten lage emissies hebben en voldoen aan de Europese  E1 norm (EN 717-1). Alle MOSO producten voldoen hieraan en verscheidene producten voldoen aan de nog strengere officieuze E0 norm, welke wordt gebruikt om een zeer lage of niet detecteerbare emissie en/of productie met compleet formaldehydevrije lijmen (NAF-lijm: No Added Formaldehyde) aan te tonen.
E0 producten voldoen automatisch ook aan de officiële E1 klasse.

Bamboe ecologisch co2 neutraal

AFVALFASE:

Omdat de MOSO parketvloeren gemaakt zijn van naturlijke materialen hebben deze vloeren geen beperkingen in de afvalfase.

Indien goed onderhouden kunnen MOSO parketvloeren hergebruikt worden in gelijkaardige toepassingen (upcycling) of als spaanplaat (downcycling)

Als diet niet mogelijk is wordt aangeraden om het bamboemateriaal te gebruiken voor de productie van BIO energie, als vervanger van fassiele brandstoffen.

 

 

GEBRUIKSFASE

Langdurige duurzaamheid: vanwege de goede eigenschappen (hardheid, dichtheid, stabiliteit) gaan MOSO parketvleoren erg lang mee (waardoor CO2 ook langer wordt vastgehouden)

Gegarandeerde kwaliteit: alle MOSO Bamboevloeren hebben een CE-markering en een productgarantie tot 30 jaar.

Gezond binnenklimaat: zeer lage emissies van vluchtige organische stoffen (VOCs).

Bamboo Solida vloeren hebben zelfs een A+ classificering bereikt in Frankrijk voor VOC emissies: de beste classificatie mogelijk!

Extra credits voor de belangrijkste duurzaam bouwen eco-labels: BREEAM NL en LEED

 

 

Voordelen:

 

MOSO bamboeparket CO2 neutraalbamboe parket is gezondbamboeparket is sterk Moso 30 jaar garantie parket

Officiële testen van de Technische Universiteit van Delft hebben aangetoond dat alle massieve MOSO bamboe parketvloeren CO2 neutraal zijn over de hele levenscyclus.
  MOSO bamboevloeren zijn antistatisch en anti-allergisch en dragen hierdoor bij aan een gezond binnenklimaat  
Dankzij een hardheid en dichtheid gelijkwaardig aan tropische hardhoutvloeren, zijn MOSO bamboevloeren zeer geschikt voor toepassing in intensief gebruikte ruimtes.
 

MOSO bamboevloeren zijn van de hoogste kwaliteit en worden geleverd met een productgarantie tot 30 jaar.De meeste bamboe parketvloeren mogen met deze garantie op vloerverwarming geplaatst worden.

steeds voorradighoge stabiliteit uitgebreide keuzenatuurproduct

Met een groeisnelheid tot 1 meter per dag is MOSO bamboe een van de snelst groeiende planten ter wereld.
Bamboe vormt dus een zo goed als onuitputtelijke bron van grondstoffen.
 

Vanwege de speciale opbouw van samengestelde bamboestrips is MOSO bamboe parket zeer stabiel en vertonen daardoor weinig werking (krimpen/uitzetten).

Bamboe parketvloeren zijn daardoor ook geschikt voor plaatsing in badkamers.

 
Moso parketvloeren zijn in diverse parketvormen te verkrijgen (massieve planken, meerlagige parket, lamel op kant,….) en dit ook in verschillende diktes en breedtes.
 

Op enkele uitzonderingen na verkiest MOSO om de bamboevloeren zoveel mogelijk hun oorspronkelijk natuurlijk karakter te laten behouden. Deze parketvloeren worden standaard afgwerkt met een matte vernis van Bona of een transparante natuurolie van WOCA.

Indien gewenst kunnen deze ook terplaatse naar smaak worden afgewerkt.

 

Hieronder vindt u nog een engelstalig filmpje die de voordelen van een Moso bamboeparketvloer nog eens opsomt.

 

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen