Abdij van Admont:

 

Admonter parketvloeren worden geproduceerd door Stia Holzindustrie GHMB in het stadje Admont in centraal Oostenrijk.

 

Stia Holzindustrie GHMB is eigendom van de Benedictijnerabdij van Admont. Een abdij die kan beogen op een rijke traditie van meer dan 900 jaar.

 

Admont is afgeleid van het Latijnse "ad montes"; wat letterlijk kan vertaald worden als "aan de bergen".

 

De abdij is onder andere wereldberoemd voor haar barokke kloosterbibliotheek die de grootste van de wereld is en meer dan 200 000 geschriften herbergt. Voorts is deze abdij geroemd om haar collectie insecten (meer dan 250 000 specimen) en om de collectie hedendaagse kunst.

 

In 1874 startte de abdij met het industrieel verwerken van hout. Een kleine eeuw later in 1972 werd de firma Stia Holzindustrie GHMB opgericht. In 1989 tenslotte werd er begonnen met het produceren van meerlagig parket.

 

De abdij is eigenaar van verschillende bedrijven, een school en een bejaardentehuis en telt meer dan 500 werknemers . Eén van die bedrijven is dus Stia Holzindustrie GHMB.

 

 

 

 

 

In onderstaand filmpje krijgt u een voorstelling van de abdij van Admont.

 

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

 

Filosofie:

 

Stia Holzindustrie kiest er bewust voor om zoveel mogelijk te werken met lokale houtsoorten die in Oostenrijk zelf verwerkt worden. Hierdoor kan het productieproces van boom tot afgewerkte parketvloer nauwgezet opgevolgd worden. Door de productie niet uit te besteden aan lageloonlanden draagt Admonter bij tot de lokale tewerkstelling.

 

Stia Holzindustrie selecteert voor haar parketvloeren enkel hout dat afkomstig is van bossen met een PEFC-CERTIFICAAT. Dit betekent oa dat er evenveel nieuwe bomen aangeplant worden als dat er gekapt wordt, wat een instandhouding van de bossen betekent. Stia Holzindustrie GHMB gaat zelf nog een stapje verder, voor iedere gekapte boom worden er 4 nieuwe aangeplant.

 

Het restafval wordt omgezet in biomassa dat op zijn beurt wordt omgezet in energie voor de productie van de parketvloeren. Naast energie voor de eigen fabrieken, produceert de energiecentrale ook nog energie voor de abdij, de lokale lagere school en voor de helft van de huisgezinnen in het stadje Admont.

 

Product:

 

Het zorgvuldig selecteren van de grondstoffen, het lokaal produceren van het parket en de talloze kwaliteitscontroles in elke fase van de productie maken van de Admonter parketvloer een uiterst kwalitatieve parketvloer die terecht een 30-jarige productgarantie krijgt.

 

Bij de productie van de vloeren wordt er ook voor gezorgd dat er geen schadelijke stoffen gebruikt worden onder andere bij de verlijming van de parketvloeren.

 

Admonter parketvloeren worden regelmatig gecontroleerd door het Intsituut voor Bouwbiologie te Rosenheim. Het instituut kende Admonter parketvloeren het "IBR Quality Seal" toe. Een garantie dat er bij Admonter parketvloeren geen schadelijke stoffen (bvb formaldehyde ) vrijkomen.

 

De zorg voor het product zorgt er voor dat Admonter parketvloeren het karakter krijgen van een massieve parketvloer maar met de voordelen van een meerlagige parketvloer.

 

3-lagige opbouw  Admonter samengestelde parketvloer

Admonter samengestelde parketvloeren zijn standaard opgebouwd uit 3 lagen: een toplaag van 4 mm, een dwars geplaatste tussenlaag en een tegenlaag die even dik is als de toplaag.

Doordat top- en tegenlaag even dik zijn is de trekkracht van deze lagen identiek. Hierdoor hebben deze parketplanken een heel hoge stabiliteit.

 

Admonter biedt hierin 2 varianten:

 

  1. Top- en tegenlaag zijn vervaardigd uit het zelfde hout (bvb eik - eik).


  2. De toplaag is vervaardigd uit bvb eik en de tegenlaag is een even dikke laag in naaldhout. Deze variant is iets budgetvriendelijker maar kan met dezelfde garanties op vloerverwarming geplaatst worden zoals bovenstaande variant. .
 

De hoge stabiliteit van deze samengestelde parketvloeren zorgt er voor dat dit de meest ideale parketvloeren zijn om op vloerverwarming te plaatsen.

 

Admonter parketvloeren mogen dan ook op vloerverwarming geplaatst worden met een productgarantie van 30 jaar.

 

 

 

 

 

 

 

In het filmpje hieronder krijgt u een idee van het productieproces van admonter samengestelde parketvloeren:

 

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

 

Admonter biedt in België een compleet gamma aan van parketvloeren.


Het gamma van Admonter samengestelde parketvloeren is verkrijgbaar in allerlei diktes, breedtes, lengtes. en houtsoorten.

 

Naast de standaard 15 mm samengestelde parketvloeren zijn er ook de dunnere 10 mm vloeren verkrijgbaar met dezelfde 4 mm toplaag. Deze dunnere opbouw is een alternatief als er bvb te weinig plaats is om een standaard parketvloer te plaatsen.

 

Admonter parketvloeren worden afgewerkt met ofwel een natuurolie of een matte vernis. Deze kunnen vlak geschuurd zijn, geborsteld, geschraapt en nog diverse andere oppervlakte bewerkingen zijn mogelijk.

 

Admonter heeft ook thermisch behandelde houtsoorten. Deze vloeren zijn een ecologisch alternatief voor tropische houtsoorten. Deze thermisch behandelde samengestelde parketvloeren zijn een ideale oplossing voor wie parket wenst in de badkamer. Door de warmtebehandeling zijn deze vloeren veel stabieler bij hogere luchtvochtigheidswaarden dan niet thermisch behandeld hout.

 

Uiteraard kan het ganse gamma van Admonter parketvloeren niet in enkele regels samengevat worden. Het beste komt u deze vloeren in onze toonzaal bekijken.